Preskočiť na hlavný obsah

Od dneška som vegetarián?

Čipsy ochutené posypovou soľou? To bol len fór, ktorý niekto pustil do sveta internetu. Pravdou je, že posypová soľ skončila v mnohých potravinách a z nich niektoré sa možno dostali aj na náš stôl. Ani by som sa ale nečudovala, keby bola aj v zemiakových lupienkoch, veď v tých je soli veľa a šetriť treba, nie? Ale posypovou soľou to všetko nekončí...


Mali by sme sa vážne zamyslieť, čo ideme papať. Ja som toho názoru, že z neovyklých postupov netreba haniť len národ, ktorého meno sa v poslednom čase skloňovalo vo všetkých pádoch. Takýchto vynaliezavých výrobcov by sme podľa mňa našli aj u nás, či v iných krajinách. Pridávanie konského mäsa do hamburgerov je trúfalé a pridávanie múky a kostnej múčky do mäsových výrobkov tak, že skutočný podiel ozajstného mäsa činí tak 10%, trestné nie je? BTW, jedli ste už anglické párky? Hnus. Aj naše slovenské sa s nimi už čoskoro budú môcť porovnávať. Sú čoraz horšie a nechutnejšie. Nechcem nikoho zastávať, ale myslím si, že v mnohých potravinách by sme našli aj horšie alebo rovnako zlé veci. Všetci dobre vieme, ako všade kvitne korupcia. Za zväzok bankoviek vám dnes aj tí najprísnejší kontrolóri hodia razítko "Vyhovujúci". Vidíme to vo filmoch a bude to tak zrejme aj v skutočnosti. Veď ako by ste vysvetlili, že sa dnes dostane na trh toľko nevyhovujúcich výrobkov, u ktorých sa neskôr zistia závažné vady? Sme pokusné králiky a priemysel na nás skúša, čo všetko ešte strpíme a vydržíme. Však nás je viac ako sedem miliárd. Nejaký milión plus mínus...

Keď si do úvahy vezmem len potravinové škandály z Poľska a dám všetko dohromady, vychádza mi veľký nedostatok vo výživovej pyramíde. Pôvodná pyramída s vyškrtanými nevyhovujúcimi položkami by mohla vyzerať nejako takto:


Najväčší podiel v našej strave majú mať celozrnné a iné produkty z obilnín (napríklad pečivo, cestoviny), ďalej strukoviny a zemiaky. Hneď v prvom vidím problém. Do pečiva naši susedia pridali vaječnú múčku plnú karcinogénov a posypovú soľ. Pri výrobe vaječných cestovín sa tiež používa múčka. Ryža z Poľska obsahovala olovo. Čo obsahujú naše potraviny, to si ani netrúfam odhadovať. Bude v nich určite dobrý bordel. Ostávajú nám teda už len posledné menované potraviny - strukoviny a zemiaky. Ak ich pravda niekto nezničil postrekmi a iným chemickým balastom. Ešte dobre, že si Číňania pestujú svoju ryžu sami. Hneď by sa ich populácia scvrkla na polovičné množstvo.

Druhým významným prvkom je ovocie a zelenina. Pokiaľ ich konzumujeme čerstvé a chemicky neošetrené, malo by to byť v poriadku, lenže čo ak sú striekané? A verte, že väčšinou sú plné škodlivín. Keď robili test a lesnej zveri pohodili jabĺčka zo záhrady a na druhú kopu naleštené i vzhľadom dokonalé jablká zo supermarketov, hádajte, do ktorej kopy sa zieratá pustili? Tie z obchodu si ani nevšimli. Zaváraniny sú inou kapitolou. Napríklad len také kyslé uhorky poľskej výroby nedávno boli vyradené z predaja, lebo sa v nich našla kyselina mravčia. Čo je potom v ostatných konzervách a fľašiach? Bojíte sa o svoje zdravie? Tak šup, šup. Pekne zoberte hrable, motyku, rýľ, lopatu a zahrajte sa na krtka záhradníka.

Na treťom mieste by malo byť mlieko, mliečne výrovky a mäso. O mlieku som zatiaľ nepočula nič v súvislosti s potravinovými kauzami, ale ruku do ohňa by som zaň nedala. Ani za syry, hlavne tie údené s príchuťou "posypová soľ". Mäso je už iná kapitola. Mäsko, mäsíčko, krásnej farby, šťavnaté a plné škodlivín. Kučatá u susedov kontaminovala baktéria salmonely. Prišlo sa na to, až keď ochoreli ľudia. A salmonela je dobrá hnusoba. Kto ju mal, vie, aké následky mu zostali. Aby tamojším obchodníkom neušiel zisk, pre istotu prebalili aj pokazené ryby do nových obalov a chceli ich predávať ako čerstvé. V kuracích prsiach sa našli stopy lieku proti syfilisu. Iné mäsá a paštéty marinovali a konzervovali posypovou soľou. Aj párky ju obsahovali. A na dôvažok sa len pred týždňom prevalil škandál, keď v Írsku mleté hovädzie mäso "prilepšovali" konským. Zrejme aby nahnali objem, alebo len chceli zlepšiť náš sexuálny život? Konské mäso je skvelým afrodiziakom a keby sme to náhodou trošku prestrelili a na našich potulkách nachytali tú známu pohlavnú pliagu, poliečime sa rezňami z kuracích pŕs. Veď to je fajn, nie? Tie ostatné potraviny by ste mohli využiť ako nástroj pomsty, ak by vás ohrdol niektorý z milencov. Keď vás už nechce pomilovať, nech sa aspoň pos...e. :-)

Na vrcholku pyramídy sú pochutiny. Mňam. Zmrzlina obohatená prípravkom na hubenie vší. Pre deti predškolského veku i školopovinné ideálny prostriedok 2v1, keby si aj tie vši z nej trošku lízli. Potom tu máme oplátky ochutené kakaom a jedom na potkany, alebo zákusky s už spomínanou vaječnou múčkou. Lahôdka pre zlé svokry, ktoré vám na návšteve vyjedia celú chladničku.

Veď tí výrobcovia potravín a obchodníci nám len chceli dobre. Čo sa sťažujeme? Keď sa na to pozriete z viacerých uhlov, dostanete novú potravinovú pyramídu v ktorej sú len potraviny z vlastnej produkcie. Chcú asi, aby sme sa hýbali a aby sa mohli po výrobe venovať inej ušľahtilej činnosti. Napríklad stavaniu nemocníc. Otrávených treba niekde strčiť... Kto z vás (tých nelenivých ľudí) bude chcieť, začne chovať prasiatko, býčka, sliepočky a bude mať aj mäso + vajíčka.


Najväčší podiel v našej novej strave bude mať zeleninka. Zeleninové šťavy, rezne, omáčky, zapečená, grilovaná a dusená zelenina, to máte tisíce spôsobov úpravy. Potom ovocie. Jablká, hrušky, slivky, čerešne, proste všetko, čo naša slovenská príroda poskytne. Zapiť to môžete vodou. Ak sa na to cítite, dajte sa aj do pestovania ananásu i banánov, pokiaľ by vám mali tak veľmi chýbať. Akurát choďte do pece v skleníku občas prihodiť dáke to polienko, nech vám to všetko na jar, na jeseň a v zime nepomrzne. Mlieko z hľadiska zdravia ale jednoznačne odporúčam. Ak si ľahnete pod kravu a načapujete si ho rovno do pusy... Istota je istota.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ako vyrobiť formičku na vykrajovanie medovníčkov

Výroba vykrajovacej formičky nie je taká veda, ako by sa mohlo zdať. Dnes som pre vás pripravila trošku netradičný recept. Budeme robiť formičku. A nie žiadny stromček ani srdiečko. Ja som si vytvorila formičku mojej psej slečny. Aj vy nôžete mať taký tvar, aký si len zmyslíte. Tak čo? Idete do toho? Tento postup bola čistá improvizácia. Chcela som si pôvodne formičku kúpiť. Ibaže to poštovné by ma stálo viac než medovníčky pre tri 4-členné rodiny... Pozerala som po byte, z čoho by som formičku vyrobila, keď mi padol zrak na svietnik s vyhorenými čajovými sviečkami a bolo jasno. :-) Formičky sa isto dajú vyrobiť aj z iných materiálov. Raz som už skúšala vystrihovať pásiky z plechovky od oleja (a dorezala prsty poriadne), ale tento materiál sa pochopiteľne v domácnostiach nachádza najčastejšie a je ďaleko bezpečnejší i ohybnejší. A lacný. :-) Formička na vykrajovanie - návod s obrázkami Na výrobu formičky si nachystajte vypálené čajové sviečky v kovovej fólii. Myslím tým tie malé kahanc...

Kontaktujte ma

Pred necelými 6 rokmi, teda v čase, keď bol na tomto blogu publikovaný prvý článok " Kto je Bridget a kto je Veronika? ", som ešte presne nevedela, o čom tento blog bude. Chvíľkami to bolo prevažne o kozmetike, potom zasa o sebe, potom o práci, zdraví... taká "všehochuť". Dnes je obsah úplne jasný a keby ste mali k nemu otázky, alebo chceli so mnou nejakým spôsobom spolupracovať, kontakt na mňa nájdete v tomto článku. Presne 1. 1. 2013 som sa rozhodla pre radikálny krok. Všeobecné informácie o kozmetických procedúrach, obchodoch a rutine ostali na tomto mieste. Aj naďalej píšem o všetkom, čo ľudí zaujíma či môže zaujímať a články rôzneho druhu pribúdajú. No recenzie konkrétnych kozmetických produktov dostali svoj samostatný priestor. Produkty pre krásu, kozmetika, kozmetické pomôcky i parfumy sa odsťahovali preč a dali vznik novému blogu. Blog Awards4beauty - kozmetické oskary od New Bridget vám ukáže recenzie každého zaujímavého produktu, ktorý som kedy mala a ak...

Roláda z karé plnená zeleninou

Máte kus krásneho karé a uvažujete, čo by ste z neho spravili na obed? Priznajte si, prírodné rezne a minútky sú OUT. To už ste robili milión krát a možno vám ani nejdú na chuť. Skúste z mäska spraviť roládu a miniete všetko, čo máte v chladničke. Správna gazdinka nevyhodí nič. Všetko zužitkuje. Dnes mi to vôbec nemyslelo. Potrebovala som navariť obed a nie a nie vymyslieť, čo by sme mohli jesť. Všetky obľúbené jedla už totiž mama varila v týždni. Mohla som spraviť karé na prírodno. Len ho osoliť, okoreniť, opiecť na panvici, ale mne napadlo, že by som ho mohla niečím naplniť. Pozrela som staré kuchárske knižky, že aká je technológia a ako dlho sa to zhruba bude piecť. Nič... Ani teplota, ani čas. Nuž poďme improvizovať. Krok 1 Na obrázkoch som videla len raz zložené mäso, ale tej môj kus mäsa bol veľký. Takže som si vymyslela svojský rez v tvare písmena "U". Či je to tak správne, netuším, ale rezalo sa mi dobre. Prerušovaná čiara naznačuje miesto, kde som začala a šípky ukaz...