Preskočiť na hlavný obsah

Jednoduchý tvarohový koláč ako z kaviarne

Včera som mala na návšteve svoju dobrú kamarátku a patrí sa uctiť si hosťa nejakou dobrotkou. Tie ja však nekupujem, ale pečiem si ich sama. Domáci zákusok sa predsa nemôže rovnať kupovanému, ktorý pečú s rôznymi potravinárskymi arómami. Výber receptu zo svojej zbierky mi uľahčila ranná sprcha so sprchovým gélom z limitky Alverde, ktorý vonia navlas rovnako ako tento koláč. Upečte ho svojim hosťom alebo k nedeľnej šálke čaju, úspech máte zaručený.


Koláč pozostáva z dvoch druhov cesta. Jedno je klasické cesto s olejom (ako na bublaninu) a druhé je tvarohovo-pudingové. I keď tých ingrediencií je v rozpise veľa, samotná príprava je strašne jednoduchá.

Na tvarohové cesto porebujete tieto suroviny:

2 tvarohy (2x250g) - akékoľvek, tučné, polotučné, hrudkové, krémové... to je jedno
1 hrnček cukru
1 hrnček mlieka
1 vanilkový puding
1 vanilínový cukor
2 vajíčka
kôra z jedného (chemicky neošetreného) citrónu

Na toto svetlé tvarohové cesto nepotrebujete žiadnu alchýmiu. Jednoducho to všetko zmiešate dokopy a hotovo.

Na klasické tmavé cesto budete potrebovať tieto ingrediencie:

1 hrnček hladkej múky
1 hrnček hrubej múky
1 hrnček cukru (kryštálového)
1 hrnček mlieka
3/4 hrnčeka oleja
1 prášok do pečiva
1 vanilínový cukor
2 vajíčka
2 lyžice kakaa

Cesto sa dá pripraviť dvojako. Buď miešate s cukrom celé vajíčka, alebo robíte sneh. Toto je ten jednoduchší:

  1. Celé vajíčka vyšľaháme s cukrom (aj vanilkovým) do peny, pridáme po troške olej a potom mlieko.
  2. Do vajíčkovej peny pridávajte pomaly olej a miešajte. Potom primiešajte mlieko.
  3. Nachystajte si práškové suroviny. Ja vždy chytím misu, nasypem do nej múku, kakao, prášok do pečiva a zmiešam ich. Kakao sa tak lepšie rozptýli v ceste a nemám hrudky.
  4. Práškovú zmes potom po častiach pridávajte do tej tekutej a cesto premiešajte vareškou.
Ak chcete robiť sneh, tak robte všetko takmer rovnako, akurát v prvom kroku použijete len žĺtka. Sneh si nechajte na posledný 4. krok, kedy ho budete pridávať do zmesi na striedačku s múkou.

Dokončenie koláča:

  • Teraz by ste mali vymastiť a hrubou múkou vysypať plech na pečenie.
  • Takmer celé tmavé cesto vylejte na plech a nechajte si z neho trošku na dne misy. To bude ozdoba.
  • Naberačkou na polievku nalievajte tvarohové cesto na to tmavé. Umiestňujte ho nepravidelne, akoby ste robili kôpky, aby sa spravil nejaký vzor. Môžete ho naberačkou niekde aj trošku viac zatlačiť do toho tmavého cesta.
  • Až celé svetlé cesto miniete, tak tie svetlé miesta pofŕkajte ešte tým tmavým cestom, čo vám ostalo. Takto vznikne mramorový alebo taký fľakatý vzor. Podľa toho, aký ste mali tvaroh.
  • Koláč pečte 30 - 40 minút pri teplote 170 stupňov.

Pozor, tekuté ingrediencie s práškovými miešajte len toľko, aby sa spojili. Nie, aby vám napadlo používať ručný mixér a takto si to uľahčiť. To máte ako s muffinmi. Čím viac budete miešať, tým menej vám koláč v trúbe narastie.

Pri pečení pozorujte tmavé cesto. Tvarohové obsahuje puding a musí po vybratí z trúby najskôr stuhnúť, ale tmavé by sa vám mohlo spiecť. Ak máte plnotučný hrudkový tvaroh, môže sa stať, že vám klesne nižšie, alebo na samý spodok koláča. Chuť to však nijako neovplyvní.

Zopár tipov na záver:

Namiesto 2 hrnčekov múky 2 druhov môžete dať aj 2 hrnčeky polohrubej múky. Bude to taký kompromis.

Ak nemáte citrón bez chémie, môžete si kúpiť sušenú kôru z pomaranča alebo citrónu. V obchode ju nájdete medzi koreninami. Alebo zájdite do predajne, kúpte si stromček a vypestujete si malé citróniky. Tie môžete strúhať bez obáv.

Keby vám náhodou chýbalo trošku tvarohu, alebo aj jeden celý, môžete ho nahradiť. Tvaroh sa dá bez problémov doplniť smotanovým jogurtom (hoci i ovocným, však džem necháte a použijete len ten jogurt), kyslou smotanou, marscapone, neochuteným nátierkovým maslom, syrom typu Cottage. Len potom dajte radšej trošku menej mlieka a radila by som pridať aj o pol balenia pudingu viac. Ale nič by sa nestalo, keby ste dali len ten jeden balíček, akurát vám ten tvaroh viac klesne na spodok koláča.


Dobrá správa je, že tmavé cesto môžete použiť prakticky na čokoľvek. Ak ho spravíte tým zložitejším spôsobom, bude ľahké a narastie viac. Stačí pridať nejaké ovocie a máte super bublaninu. Dá sa z neho spraviť aj akýkoľvek plnený zákusok alebo torta, alebo z neho urobiť obrátený jablčník (plech vysteliete papierom na pečenie, potriete nastrúhanými jablkami, polejete cestom a pečiete), je to vynikajúce univerzálne cesto výbornej chuti.

Dobrú chuť.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Kontaktujte ma

Pred necelými 6 rokmi, teda v čase, keď bol na tomto blogu publikovaný prvý článok " Kto je Bridget a kto je Veronika? ", som ešte presne nevedela, o čom tento blog bude. Chvíľkami to bolo prevažne o kozmetike, potom zasa o sebe, potom o práci, zdraví... taká "všehochuť". Dnes je obsah úplne jasný a keby ste mali k nemu otázky, alebo chceli so mnou nejakým spôsobom spolupracovať, kontakt na mňa nájdete v tomto článku. Presne 1. 1. 2013 som sa rozhodla pre radikálny krok. Všeobecné informácie o kozmetických procedúrach, obchodoch a rutine ostali na tomto mieste. Aj naďalej píšem o všetkom, čo ľudí zaujíma či môže zaujímať a články rôzneho druhu pribúdajú. No recenzie konkrétnych kozmetických produktov dostali svoj samostatný priestor. Produkty pre krásu, kozmetika, kozmetické pomôcky i parfumy sa odsťahovali preč a dali vznik novému blogu. Blog Awards4beauty - kozmetické oskary od New Bridget vám ukáže recenzie každého zaujímavého produktu, ktorý som kedy mala a ak

Roláda z karé plnená zeleninou

Máte kus krásneho karé a uvažujete, čo by ste z neho spravili na obed? Priznajte si, prírodné rezne a minútky sú OUT. To už ste robili milión krát a možno vám ani nejdú na chuť. Skúste z mäska spraviť roládu a miniete všetko, čo máte v chladničke. Správna gazdinka nevyhodí nič. Všetko zužitkuje. Dnes mi to vôbec nemyslelo. Potrebovala som navariť obed a nie a nie vymyslieť, čo by sme mohli jesť. Všetky obľúbené jedla už totiž mama varila v týždni. Mohla som spraviť karé na prírodno. Len ho osoliť, okoreniť, opiecť na panvici, ale mne napadlo, že by som ho mohla niečím naplniť. Pozrela som staré kuchárske knižky, že aká je technológia a ako dlho sa to zhruba bude piecť. Nič... Ani teplota, ani čas. Nuž poďme improvizovať. Krok 1 Na obrázkoch som videla len raz zložené mäso, ale tej môj kus mäsa bol veľký. Takže som si vymyslela svojský rez v tvare písmena "U". Či je to tak správne, netuším, ale rezalo sa mi dobre. Prerušovaná čiara naznačuje miesto, kde som začala a šípky ukaz

Ako vyrobiť formičku na vykrajovanie medovníčkov

Výroba vykrajovacej formičky nie je taká veda, ako by sa mohlo zdať. Dnes som pre vás pripravila trošku netradičný recept. Budeme robiť formičku. A nie žiadny stromček ani srdiečko. Ja som si vytvorila formičku mojej psej slečny. Aj vy nôžete mať taký tvar, aký si len zmyslíte. Tak čo? Idete do toho? Tento postup bola čistá improvizácia. Chcela som si pôvodne formičku kúpiť. Ibaže to poštovné by ma stálo viac než medovníčky pre tri 4-členné rodiny... Pozerala som po byte, z čoho by som formičku vyrobila, keď mi padol zrak na svietnik s vyhorenými čajovými sviečkami a bolo jasno. :-) Formičky sa isto dajú vyrobiť aj z iných materiálov. Raz som už skúšala vystrihovať pásiky z plechovky od oleja (a dorezala prsty poriadne), ale tento materiál sa pochopiteľne v domácnostiach nachádza najčastejšie a je ďaleko bezpečnejší i ohybnejší. A lacný. :-) Formička na vykrajovanie - návod s obrázkami Na výrobu formičky si nachystajte vypálené čajové sviečky v kovovej fólii. Myslím tým tie malé kahanc