Preskočiť na hlavný obsah

Syrové koláčiky k sledovaniu olympiády

Keď s kamarátkou pozeráme krasokorčuľovanie a obdivujeme tie parádne skoky, čo nám športovci predvádzajú na ľade, vhod nám padne niečo slaného na zahryznutie. Dva plechy z tohto množstva sú pre nás dve tak akurát na dve podujatia. Ale pozor, lebo v prípade hokeja či Vianoc sú ľudia schopní zjesť aj dvojnásobok, takže sa na to radšej patrične pripravte. ;-)





Rozpis je na cca 50 - 70 kúskov, podľa veľkosti formičiek

Na cesto :

125g hladkej múky
1 kypriaci prášok do pečiva
štipka soli
125 strúhaného syra Eidam, alebo nejakého iného tvrdého syra
1 vajce
125g margarínu

Na potretie:

1 žĺtok
1 polievková lyžica mlieka
rôzne posýpky (rasca, ľan, slnečnica, sezam, nahrubo podrvené orechy)

Postup:
  • Múku preosejeme s práškom do pečiva, pridáme soľ, vajíčko, zmäknutý margarín a vypracujeme cesto. Cesto zabalíme do fólie alebo mikroténového vrecúška a dáme minimálne na pol hodiny odpočívať do chladničky.

  • Potom cesto vytiahneme a rozvaľkáme na cca pol centimetrový plát. Vezmeme si formičky a povykrajujeme rôzne tvary. Cesto môžeme narezať radielkom i na tyčinky.

  • Kúsky poukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie. Nemusia ísť ďaleko od seba, stačí centimeter. Ony aj tak pôjdu viac do výšky než do šírky.

  • Vyšľaháme si vajíčko s mliekom. Ak nemáme v pláne posypať chuťovky soľou, zmes môžeme aj prisoliť. Potom ňou potrieme všetky kúsky a posypeme ich tým, čo sme si nachystali.

  • Chuťovky sa pečú 10 - 15 minút pri teplote 180°C.

Môj tip:

Môže sa vám to zdať neobvyklé, ale ak vám doma chýbajú navrhované posýpky, pokojne použite nejakú koreninovú zmes. Ja niekedy na ne dávam, provensálske korenie, grilovacie korenie, červenú papriku, talianske bylinky s cesnakom, alebo aj nejaké pikantnejšie zmesky korenín. To majú chlapi radi a určite u nich zabodujete na plnej čiare. :-)

Tento recept je veľmi jednoduchý. Natieraním a ozdobovaním chuťoviek môžete pokojne poveriť aj svojho drahého alebo deti (ak máte). Niekoľko párov rúk sa vždy pridá a aspoň bude lepšie chutiť.

Takže dobrú chuť a hokeju zdar. Poriadne povzbudzujte, nech to tí naši chlapci vyhrajú.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ako vyrobiť formičku na vykrajovanie medovníčkov

Výroba vykrajovacej formičky nie je taká veda, ako by sa mohlo zdať. Dnes som pre vás pripravila trošku netradičný recept. Budeme robiť formičku. A nie žiadny stromček ani srdiečko. Ja som si vytvorila formičku mojej psej slečny. Aj vy nôžete mať taký tvar, aký si len zmyslíte. Tak čo? Idete do toho? Tento postup bola čistá improvizácia. Chcela som si pôvodne formičku kúpiť. Ibaže to poštovné by ma stálo viac než medovníčky pre tri 4-členné rodiny... Pozerala som po byte, z čoho by som formičku vyrobila, keď mi padol zrak na svietnik s vyhorenými čajovými sviečkami a bolo jasno. :-) Formičky sa isto dajú vyrobiť aj z iných materiálov. Raz som už skúšala vystrihovať pásiky z plechovky od oleja (a dorezala prsty poriadne), ale tento materiál sa pochopiteľne v domácnostiach nachádza najčastejšie a je ďaleko bezpečnejší i ohybnejší. A lacný. :-) Formička na vykrajovanie - návod s obrázkami Na výrobu formičky si nachystajte vypálené čajové sviečky v kovovej fólii. Myslím tým tie malé kahanc...

Kontaktujte ma

Pred necelými 6 rokmi, teda v čase, keď bol na tomto blogu publikovaný prvý článok " Kto je Bridget a kto je Veronika? ", som ešte presne nevedela, o čom tento blog bude. Chvíľkami to bolo prevažne o kozmetike, potom zasa o sebe, potom o práci, zdraví... taká "všehochuť". Dnes je obsah úplne jasný a keby ste mali k nemu otázky, alebo chceli so mnou nejakým spôsobom spolupracovať, kontakt na mňa nájdete v tomto článku. Presne 1. 1. 2013 som sa rozhodla pre radikálny krok. Všeobecné informácie o kozmetických procedúrach, obchodoch a rutine ostali na tomto mieste. Aj naďalej píšem o všetkom, čo ľudí zaujíma či môže zaujímať a články rôzneho druhu pribúdajú. No recenzie konkrétnych kozmetických produktov dostali svoj samostatný priestor. Produkty pre krásu, kozmetika, kozmetické pomôcky i parfumy sa odsťahovali preč a dali vznik novému blogu. Blog Awards4beauty - kozmetické oskary od New Bridget vám ukáže recenzie každého zaujímavého produktu, ktorý som kedy mala a ak...

Roláda z karé plnená zeleninou

Máte kus krásneho karé a uvažujete, čo by ste z neho spravili na obed? Priznajte si, prírodné rezne a minútky sú OUT. To už ste robili milión krát a možno vám ani nejdú na chuť. Skúste z mäska spraviť roládu a miniete všetko, čo máte v chladničke. Správna gazdinka nevyhodí nič. Všetko zužitkuje. Dnes mi to vôbec nemyslelo. Potrebovala som navariť obed a nie a nie vymyslieť, čo by sme mohli jesť. Všetky obľúbené jedla už totiž mama varila v týždni. Mohla som spraviť karé na prírodno. Len ho osoliť, okoreniť, opiecť na panvici, ale mne napadlo, že by som ho mohla niečím naplniť. Pozrela som staré kuchárske knižky, že aká je technológia a ako dlho sa to zhruba bude piecť. Nič... Ani teplota, ani čas. Nuž poďme improvizovať. Krok 1 Na obrázkoch som videla len raz zložené mäso, ale tej môj kus mäsa bol veľký. Takže som si vymyslela svojský rez v tvare písmena "U". Či je to tak správne, netuším, ale rezalo sa mi dobre. Prerušovaná čiara naznačuje miesto, kde som začala a šípky ukaz...