Preskočiť na hlavný obsah

Sushi recept - ako pripraviť maki sushi doma


Nie som nadšenou milovníčkou všetkých ázijských jedál, ale maki sushi je taká moja malá závislosť. V Žiline poznám už dva bufety, v ktorých si ho kúpim pri každej ceste okolo, lebo ho vždy robia čerstvé. A také čerstvé sushi má tiež svoju cenu. Nedávno som však našla na internete sushi recept a v Lidli ingrediencie. Zo štvrť kila ryže boli chutné rolky pre všetkých priateľov a mohla som sa maki sushi dojesť. Ak toto jedlo milujete, oprobujte ho aj vy.


Čo odrádza ľudí od skúšania sushi receptov?

Odjakživa som si myslela, že pripraviť sushi doma nebude jednoduché ani lacné. Každý druhý profesionál odporúča varič na ryžu, bambusovú podložku a kadejaké divy sveta. Pomôcky prípravu tohto jedla rozhodne uľahčia, ale aj predražia, čo ma dosť odrádzalo. A k tomu vo mne stále hlodali pochybnosti. Bude mať domáce maki sushi tú správnu chuť? Neznehodnotím drahé ingrediencie?


Keď však Lidl opäť spustil akciu Ázijský týždeň, natrafila som na celkom jednoduchý sushi recept na internete. Povedala som si, že risk je zisk. Za 6 - 8 kúskov maki sushi pýtajú v bufetoch aj 3 - 4 EURá, v reštauráciach omnoho viac. Ja to teda predsa len skúsim.

3 kľúčové ingrediencie a ostatné suroviny na sushi

Iní možno nebudú zastávať rovnaký názor, ale podľa mňa sú pri príprave maki sushi zásadné tri veci.
  1. Sushi ryža, pretože je po uvarení (na rozdidel od inej ryže) lepkavá a sushi krásne spojí.
  2. Riasa nori, do ktorej sa sushi balí. Ide to aj bez obalu, ale riasa dáva sushi tú správnu chuť.
  3. Ryžový ocot, pretože má svoju nezameniteľnú chuť.


Na prípravu 3 - 4 roliek som minula presne:

  • 3 - 4 plátky riasy Nori (Vitasia 5 plátkov / 2,29 €)
  • 250 g sushi ryže (Vitasia 500 g / 0,99 €)
  • 4 polievkové lyžice ryžového octu (Vitasia 250 ml / 1,49 €)
  • 1 polievkovú lyžicu hnedého cukru
  • 1 kávovú lyžičku soli

Plnku do maki sushi si zvolí každý podľa chuti a svojich preferencií, ja som použila:
  • lososa - stačila mi polovica 250g filetu (1kg / 14,90 €)
  • polovicu avokáda (1ks / 0,80 - 1,20 €)
  • kúsok šalátovej uhorky
  • 2 plátky manga z konzervy (Vitasia 425 ml / 1,29 €)


Plnka do maki sushi môže byť rozličná. Namiesto lososa sa môžu dať surimi tyčinky, namiesto manga mrkva, zázvor, vaječná omeleta... hocičo. Čo vám chutí.

Maki sushi recept - postup práce:

  • Do sushi sa dáva surová ryba, ja som ale zvolila radšej tepelnú úpravu. Nevedno, ako boli lososy chované a lovené. Preto som v záujme bezpečia filet z lososa okorenila a aspoň krátko opiekla na panvici na troške oleja.



  • Profesionáli varia ryžu vo variči, v ktorom sa nepripečie a bude uvarená rýchlo. Mne stačil hrniec. 250 g sushi ryže je množstvo obyčajnej šálky. Treba ju aspoň 5x prepláchnuť vo vode, aby ste odstránili nadbytočný škrob. Ryžu som hodila do hrnca s teflónovým povrchom, k tomu som pridala 1 a 1/2 šálky vody, takže hladina vody v hrnci siahala cca 1 cm ponad ryžu a dala som to na silnejší oheň.



  • Keď voda zovrela, plameň som znížila na minimum a varila ďalej. Keď sa na povrchu ryže začnú tvoriť také dierky, spozornite. Vtedy sa už obvykle odparila posledná voda a ryža (akákoľvek, nie iba sushi ryža) je hotová.

  • Hotovú lepkavú ryžu premiestnite do sklenenej, plastovej alebo keramickej (nie kovovej) nádoby a pridajte nálev z ryžového octu, cukru a soli. Množstvo podľa chuti. Ak máte radi menej kyslé, dajte menej. Pomiešajte. Kov reaguje s octom, preto sa šaláty s octcovou zálievkou, ryža na sushi, ani iné jedlá nikdy nepripravujú v miskách ani s náradím z kovu.

  • Nachystajte si podložku. Vôbec nemusí byť bambusová. Ja som mala podložku z iných drievok zviazaných špagátikom. Použiť by šlo aj textilné prestieradlo, ak je dostatočne pevné a ohybné. Na podložku prestrite materiál s nelepivým povrchom. Ideálny je mikrotén alebo igelit. Nezašpiníte ju.

  • Na igelit položte plátok riasy. Smerovať by mal hladkou stranou nadol, aby sa dala rolka zlepiť a drsnou nahor, aby na nej lepšie držala ryža. V receptoch sa toto nikde nepísalo.

  • Začnite nanášať ryžu na riasu navlhčenou lyžicou (bude sa menej lepiť). Stačí vrstva ryže 0,5 - 0,7cm. Zhruba 1,5 - 2 centimetre od konca riasy už ryžu nedávajte, lebo tým koncom budete rolku zlepovať dohromady.

    Niektoré recepty dokonca radia použiť len polovice plátkov a robiť sushi menšie. Vtedy ale nakrájajte plnku na naozaj tenučké prúžky a dajte radšej tenšiu vrstvu ryže, inak rolku nezviniete.

  • Teraz si na koniec naložte prúžky plnky. Pod ne môžete natrieť aj tenkú vrstvu wasabi pasty. Niekto dáva prúžky úplne na samý koniec, ja som dala cca centimeter aj čosi, lebo sa mi tak lepšie robilo. Nápň tiež závisí na vás. Sushi rolky môžete naplniť 4 ingredienciami, ale ide dať aj jednu, dve, tri... Mne najviac chutí táto 4-kombinácia.

  • Uchopte koniec bambusovej podložky, začnite ju skrúcať a jemne pritláčať, aby sa vytvorila kompaktná rolka. Pripravte sa na to, že vám suroviny plnky môžu z koncov vybiehať, vy ich budete s nadávaním zatláčať späť a možno to na začiatku nepôjde hladko. Ale z toho si nič nerobte. Sushi bude chutné tak či tak. A časom získate cvik.

  • Keď je sushi rolka hotová, navlhčite voľný koniec riasy nori vodou a prilepte ho.

  • Dajte rolky na rovný podnos a počkajte aspoň pol hodinky až hodinu, aby riasa nasiakla vlhkosť od ryže a dala sa lepšie konzumovať. Poučte sa z mojej chyby. Obyčajný tanier nebol dobrý nápad. Ak ich nepoložíte na dokonalo rovnú plochu, zbytočne sa vám prehnutím zdeformujú a rolka uprostred viac navlhne, pretože najviac vlhkosti logicky stečie na najnižšie položené miesto.



  • Rolky teraz nakrájajte. Ak dbáte na estetiku, odkrojte končeky, aby boli rovné. Potom rozkrojte rolky na polovicu a každú polovicu na 3 - 4 diely. Ideálne maki sushi má výšku 1,5 - 2,5 cm.
A to je všetko. Hotové sushi môžete podávať. Ja mám obal z kupovaného sushi. Odložila som si ho, lebo sa mi páčil. Jeho obsah som však naozaj pripravila ja. Tvar možno nie je dokonalý, rybka sa trošku rozpadala, ale ide predsa o chuť. Na to, že šlo o môj úplne prvý pokus výroby sushi, vôbec to nedoladlo zle.



Keď som si maki sushi kupovala, vždy mi k nemu dali nakladaný zázvor (ďumbier), kopček pasty wasabi a dve vrecúška so sójovou omáčkou. Ja zázvor neľúbim a niekto nemá rád ostré, takže by neskúsil ani wasabi. Bez wasabi to ale podľa môjho názoru nie je tak úplne ono.

Ak sa ostrosti bojíte, tak si pastu kúpte v Lidli a pozerajte značku Vitasia. Pasta nie je ani zďaleka taká ostrá ako tá, ktorú podávajú v bufetoch a reštauráciach. Tej keď si dáte čo i len hrášok, vybehne vám soplík a narhnú sa vám slzy do očí. Má grády, že by človek neveril. Nie však táto z Lidlu. Má intenzitu pikantnejšej klobásky, preto sa jej netreba obávať.

Koľko ma vyšiel tento špás? Nuž nekupovala som žiadne variče ani špeciálne podložky, takže rátam iba použité ingrediencie. Z riasy nori boli minuté 4 plátky. Ja som totiž na prvý pokus skúsila dať iba polovicu plátku. Ale nedal sa mi zvinúť, takže som ho nakoniec aj tak nadpojila (odstrihla som ešte kúsok a nadlepila vodou), doložila ryžu a zalepila. Záleží, akú hrubú vrstvu sushi ryže dáte. Z tohto množstva ryže vyšli dve hrubšie rolky a dve tenšie, teda dohromady 32 kúskov za 6,30 € (odhad). K nim sme zjedli zhruba 3/4 tuby pasty wasabi a trošku sójovej omáčky, tak prirátajme ešte euro. Ale stále ma domáce maki sushi vyšlo lacnejšie než kupované v bufete. Či to zo supermarketu, kde zasa nikdy nekúpite čerstvé. A čerstvé sushi, vážení, to vám je najlepšia vec na svete.

Pri príprave som vychádzala z receptu od Hanee, ktorý som našla na intetnete na stránke Varecha.Pravda.sk, len som ho jemne upravila a doplnila o svoje poznatky z prípravy i teóriu naštudovanú na internete.

Ak budete prípravu skúšať, poteším sa komentáru, ako ste dopadli a ako vám domáce maki sushi chutilo.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Šanca na druhý dojem. Dostane ju niekto?

Všetci sme si tým prešli. Každý z nás bol dieťaťom, ktoré malo na svoj vek aj primerane jednoduché uvažovanie. Keď nám kázali nakresliť slnko vo vesmíre, bolo žlté a basta. Že má planéta Slnko rôzne odtiene, to sme zistili až neskôr. Dieťaťu sa ťažko vysvetľujú niektoré súvislosti. Ledva pozná základné farby. A mnohým toto uvažovanie ostalo dodnes. Aj dnes v hodnotení ľudí používame našu detskú logiku a často nám chýba sebareflexia. Prvý dojem, predsudky a beda zmeniť názor, aj keď získame dôkazy o svojom omyle. O tom, s akými predsudkami ľudia hodnotia mňa, som dosť napísala v článku Anorexia v trochu inom garde . Najlepšie však predsudky vysvetľuje známe slovenské príslovie. Sýty hladnému neverí Každý z nás je iný a spravidla nedokážeme chápať inakosť ďalších osôb. Máme svoj život, svoje zabehané koľaje, svoje naučené modely správania a čo výrazne vybočuje z radu, to si hneď všimneme. Ale nie vždy to vieme zhodnotiť dobre. A niekedy sa na tom smejeme ako na komédii, alebo kritizuj

Facebook a správanie ľudí: 1. časť

Asi som z inej planéty, alebo sa vám môžem zdať len staromódna, ale nerozumiem zmýšľaniu niektorých ľudí. Hľadám normálne vysvetlenie myšlienkových pochodov majiteľov osobných profilov na Facebooku, marketingových pracovníkov a tiež majiteľov spoločností prezentovaných prostredníctvom tejto sociálnej siete. Niekedy si ťukám na čelo a pýtam sa "Čo tým chcel básnik povedať?" a niekedy sa na tom smejem. Zdieľačky Časom som sa ich naučila tolerovať. Chápem, že aj týmto spôsobom sa firmy dostávajú do povedomia a zbierajú počet lajkov. Hlavne u tých menej známych platí, že čím vyššia návštevnosť fanpage, tým lepšie. Dozvie sa o vás pár ľudí, tí to nazdieľajú a odrazu sú na vašej stránke i vo vašom e-shope ich priatelia, priatelia ich priateľov... To je dobrá stratégia. Dnes to však mnohí špekulanti zneužívajú, zakladajú v mene známych spoločností stránky, vymýšľajú súťaže, kde nikto nikdy nič nevyhrá a robí to spoločnostiam nie dobré, ale zlé meno. A práve preto nechápem také spolo

Zázračný sprej na imunitu? To je pokrok!

Kedysi som veľmi chcela pracovať v škôlke, čo sa napokon nikdy nestalo. A asi je to dobré, lebo by som napokon skončila opäť v lekárni. Nie však pri výkone svojho niekdajšieho povolania, ale ako pacient. Nadišiel čas začať konečne riešiť posilnenie imunity u detí efektívnejším spôsobom než doteraz. Deti sú naša budúcnosť a keď budú choré ony, budeme chorí všetci. Aj ja. Vitamín c, imunita - mýty a fakty Možno sa teraz pýtate, že prečo sa práve ja púšťam do takejto osvety. Veď ja by som si mohla šupnúť nejaký vitamín, ideálne "céčko" v kapsuľkovej forme a budem zdravá. Vitamín c s postupným uvoľňovaním je vskutku užitočný pomocník na prevenciu, pretože zo zásob skrývajúcich sa v jednej kapsuľke si bude odoberať po troške. Množstvá, ktoré je telo naozaj schopné spracovať . Keď na mňa už čosi lezie, ani vitamín c nespraví zázraky, no na prevenciu má najväčší zmysel práve táto forma. Nie si dávať maxidávky v šumivých vitamínoch, z ktorých si telo vezme tak desatinu a zvyšok vyp