Preskočiť na hlavný obsah

Sushi recept - ako pripraviť maki sushi doma


Nie som nadšenou milovníčkou všetkých ázijských jedál, ale maki sushi je taká moja malá závislosť. V Žiline poznám už dva bufety, v ktorých si ho kúpim pri každej ceste okolo, lebo ho vždy robia čerstvé. A také čerstvé sushi má tiež svoju cenu. Nedávno som však našla na internete sushi recept a v Lidli ingrediencie. Zo štvrť kila ryže boli chutné rolky pre všetkých priateľov a mohla som sa maki sushi dojesť. Ak toto jedlo milujete, oprobujte ho aj vy.


Čo odrádza ľudí od skúšania sushi receptov?

Odjakživa som si myslela, že pripraviť sushi doma nebude jednoduché ani lacné. Každý druhý profesionál odporúča varič na ryžu, bambusovú podložku a kadejaké divy sveta. Pomôcky prípravu tohto jedla rozhodne uľahčia, ale aj predražia, čo ma dosť odrádzalo. A k tomu vo mne stále hlodali pochybnosti. Bude mať domáce maki sushi tú správnu chuť? Neznehodnotím drahé ingrediencie?


Keď však Lidl opäť spustil akciu Ázijský týždeň, natrafila som na celkom jednoduchý sushi recept na internete. Povedala som si, že risk je zisk. Za 6 - 8 kúskov maki sushi pýtajú v bufetoch aj 3 - 4 EURá, v reštauráciach omnoho viac. Ja to teda predsa len skúsim.

3 kľúčové ingrediencie a ostatné suroviny na sushi

Iní možno nebudú zastávať rovnaký názor, ale podľa mňa sú pri príprave maki sushi zásadné tri veci.
  1. Sushi ryža, pretože je po uvarení (na rozdidel od inej ryže) lepkavá a sushi krásne spojí.
  2. Riasa nori, do ktorej sa sushi balí. Ide to aj bez obalu, ale riasa dáva sushi tú správnu chuť.
  3. Ryžový ocot, pretože má svoju nezameniteľnú chuť.


Na prípravu 3 - 4 roliek som minula presne:

  • 3 - 4 plátky riasy Nori (Vitasia 5 plátkov / 2,29 €)
  • 250 g sushi ryže (Vitasia 500 g / 0,99 €)
  • 4 polievkové lyžice ryžového octu (Vitasia 250 ml / 1,49 €)
  • 1 polievkovú lyžicu hnedého cukru
  • 1 kávovú lyžičku soli

Plnku do maki sushi si zvolí každý podľa chuti a svojich preferencií, ja som použila:
  • lososa - stačila mi polovica 250g filetu (1kg / 14,90 €)
  • polovicu avokáda (1ks / 0,80 - 1,20 €)
  • kúsok šalátovej uhorky
  • 2 plátky manga z konzervy (Vitasia 425 ml / 1,29 €)


Plnka do maki sushi môže byť rozličná. Namiesto lososa sa môžu dať surimi tyčinky, namiesto manga mrkva, zázvor, vaječná omeleta... hocičo. Čo vám chutí.

Maki sushi recept - postup práce:

  • Do sushi sa dáva surová ryba, ja som ale zvolila radšej tepelnú úpravu. Nevedno, ako boli lososy chované a lovené. Preto som v záujme bezpečia filet z lososa okorenila a aspoň krátko opiekla na panvici na troške oleja.



  • Profesionáli varia ryžu vo variči, v ktorom sa nepripečie a bude uvarená rýchlo. Mne stačil hrniec. 250 g sushi ryže je množstvo obyčajnej šálky. Treba ju aspoň 5x prepláchnuť vo vode, aby ste odstránili nadbytočný škrob. Ryžu som hodila do hrnca s teflónovým povrchom, k tomu som pridala 1 a 1/2 šálky vody, takže hladina vody v hrnci siahala cca 1 cm ponad ryžu a dala som to na silnejší oheň.



  • Keď voda zovrela, plameň som znížila na minimum a varila ďalej. Keď sa na povrchu ryže začnú tvoriť také dierky, spozornite. Vtedy sa už obvykle odparila posledná voda a ryža (akákoľvek, nie iba sushi ryža) je hotová.

  • Hotovú lepkavú ryžu premiestnite do sklenenej, plastovej alebo keramickej (nie kovovej) nádoby a pridajte nálev z ryžového octu, cukru a soli. Množstvo podľa chuti. Ak máte radi menej kyslé, dajte menej. Pomiešajte. Kov reaguje s octom, preto sa šaláty s octcovou zálievkou, ryža na sushi, ani iné jedlá nikdy nepripravujú v miskách ani s náradím z kovu.

  • Nachystajte si podložku. Vôbec nemusí byť bambusová. Ja som mala podložku z iných drievok zviazaných špagátikom. Použiť by šlo aj textilné prestieradlo, ak je dostatočne pevné a ohybné. Na podložku prestrite materiál s nelepivým povrchom. Ideálny je mikrotén alebo igelit. Nezašpiníte ju.

  • Na igelit položte plátok riasy. Smerovať by mal hladkou stranou nadol, aby sa dala rolka zlepiť a drsnou nahor, aby na nej lepšie držala ryža. V receptoch sa toto nikde nepísalo.

  • Začnite nanášať ryžu na riasu navlhčenou lyžicou (bude sa menej lepiť). Stačí vrstva ryže 0,5 - 0,7cm. Zhruba 1,5 - 2 centimetre od konca riasy už ryžu nedávajte, lebo tým koncom budete rolku zlepovať dohromady.

    Niektoré recepty dokonca radia použiť len polovice plátkov a robiť sushi menšie. Vtedy ale nakrájajte plnku na naozaj tenučké prúžky a dajte radšej tenšiu vrstvu ryže, inak rolku nezviniete.

  • Teraz si na koniec naložte prúžky plnky. Pod ne môžete natrieť aj tenkú vrstvu wasabi pasty. Niekto dáva prúžky úplne na samý koniec, ja som dala cca centimeter aj čosi, lebo sa mi tak lepšie robilo. Nápň tiež závisí na vás. Sushi rolky môžete naplniť 4 ingredienciami, ale ide dať aj jednu, dve, tri... Mne najviac chutí táto 4-kombinácia.

  • Uchopte koniec bambusovej podložky, začnite ju skrúcať a jemne pritláčať, aby sa vytvorila kompaktná rolka. Pripravte sa na to, že vám suroviny plnky môžu z koncov vybiehať, vy ich budete s nadávaním zatláčať späť a možno to na začiatku nepôjde hladko. Ale z toho si nič nerobte. Sushi bude chutné tak či tak. A časom získate cvik.

  • Keď je sushi rolka hotová, navlhčite voľný koniec riasy nori vodou a prilepte ho.

  • Dajte rolky na rovný podnos a počkajte aspoň pol hodinky až hodinu, aby riasa nasiakla vlhkosť od ryže a dala sa lepšie konzumovať. Poučte sa z mojej chyby. Obyčajný tanier nebol dobrý nápad. Ak ich nepoložíte na dokonalo rovnú plochu, zbytočne sa vám prehnutím zdeformujú a rolka uprostred viac navlhne, pretože najviac vlhkosti logicky stečie na najnižšie položené miesto.



  • Rolky teraz nakrájajte. Ak dbáte na estetiku, odkrojte končeky, aby boli rovné. Potom rozkrojte rolky na polovicu a každú polovicu na 3 - 4 diely. Ideálne maki sushi má výšku 1,5 - 2,5 cm.
A to je všetko. Hotové sushi môžete podávať. Ja mám obal z kupovaného sushi. Odložila som si ho, lebo sa mi páčil. Jeho obsah som však naozaj pripravila ja. Tvar možno nie je dokonalý, rybka sa trošku rozpadala, ale ide predsa o chuť. Na to, že šlo o môj úplne prvý pokus výroby sushi, vôbec to nedoladlo zle.



Keď som si maki sushi kupovala, vždy mi k nemu dali nakladaný zázvor (ďumbier), kopček pasty wasabi a dve vrecúška so sójovou omáčkou. Ja zázvor neľúbim a niekto nemá rád ostré, takže by neskúsil ani wasabi. Bez wasabi to ale podľa môjho názoru nie je tak úplne ono.

Ak sa ostrosti bojíte, tak si pastu kúpte v Lidli a pozerajte značku Vitasia. Pasta nie je ani zďaleka taká ostrá ako tá, ktorú podávajú v bufetoch a reštauráciach. Tej keď si dáte čo i len hrášok, vybehne vám soplík a narhnú sa vám slzy do očí. Má grády, že by človek neveril. Nie však táto z Lidlu. Má intenzitu pikantnejšej klobásky, preto sa jej netreba obávať.

Koľko ma vyšiel tento špás? Nuž nekupovala som žiadne variče ani špeciálne podložky, takže rátam iba použité ingrediencie. Z riasy nori boli minuté 4 plátky. Ja som totiž na prvý pokus skúsila dať iba polovicu plátku. Ale nedal sa mi zvinúť, takže som ho nakoniec aj tak nadpojila (odstrihla som ešte kúsok a nadlepila vodou), doložila ryžu a zalepila. Záleží, akú hrubú vrstvu sushi ryže dáte. Z tohto množstva ryže vyšli dve hrubšie rolky a dve tenšie, teda dohromady 32 kúskov za 6,30 € (odhad). K nim sme zjedli zhruba 3/4 tuby pasty wasabi a trošku sójovej omáčky, tak prirátajme ešte euro. Ale stále ma domáce maki sushi vyšlo lacnejšie než kupované v bufete. Či to zo supermarketu, kde zasa nikdy nekúpite čerstvé. A čerstvé sushi, vážení, to vám je najlepšia vec na svete.

Pri príprave som vychádzala z receptu od Hanee, ktorý som našla na intetnete na stránke Varecha.Pravda.sk, len som ho jemne upravila a doplnila o svoje poznatky z prípravy i teóriu naštudovanú na internete.

Ak budete prípravu skúšať, poteším sa komentáru, ako ste dopadli a ako vám domáce maki sushi chutilo.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ako vyrobiť formičku na vykrajovanie medovníčkov

Výroba vykrajovacej formičky nie je taká veda, ako by sa mohlo zdať. Dnes som pre vás pripravila trošku netradičný recept. Budeme robiť formičku. A nie žiadny stromček ani srdiečko. Ja som si vytvorila formičku mojej psej slečny. Aj vy nôžete mať taký tvar, aký si len zmyslíte. Tak čo? Idete do toho? Tento postup bola čistá improvizácia. Chcela som si pôvodne formičku kúpiť. Ibaže to poštovné by ma stálo viac než medovníčky pre tri 4-členné rodiny... Pozerala som po byte, z čoho by som formičku vyrobila, keď mi padol zrak na svietnik s vyhorenými čajovými sviečkami a bolo jasno. :-) Formičky sa isto dajú vyrobiť aj z iných materiálov. Raz som už skúšala vystrihovať pásiky z plechovky od oleja (a dorezala prsty poriadne), ale tento materiál sa pochopiteľne v domácnostiach nachádza najčastejšie a je ďaleko bezpečnejší i ohybnejší. A lacný. :-) Formička na vykrajovanie - návod s obrázkami Na výrobu formičky si nachystajte vypálené čajové sviečky v kovovej fólii. Myslím tým tie malé kahanc...

Kontaktujte ma

Pred necelými 6 rokmi, teda v čase, keď bol na tomto blogu publikovaný prvý článok " Kto je Bridget a kto je Veronika? ", som ešte presne nevedela, o čom tento blog bude. Chvíľkami to bolo prevažne o kozmetike, potom zasa o sebe, potom o práci, zdraví... taká "všehochuť". Dnes je obsah úplne jasný a keby ste mali k nemu otázky, alebo chceli so mnou nejakým spôsobom spolupracovať, kontakt na mňa nájdete v tomto článku. Presne 1. 1. 2013 som sa rozhodla pre radikálny krok. Všeobecné informácie o kozmetických procedúrach, obchodoch a rutine ostali na tomto mieste. Aj naďalej píšem o všetkom, čo ľudí zaujíma či môže zaujímať a články rôzneho druhu pribúdajú. No recenzie konkrétnych kozmetických produktov dostali svoj samostatný priestor. Produkty pre krásu, kozmetika, kozmetické pomôcky i parfumy sa odsťahovali preč a dali vznik novému blogu. Blog Awards4beauty - kozmetické oskary od New Bridget vám ukáže recenzie každého zaujímavého produktu, ktorý som kedy mala a ak...

Roláda z karé plnená zeleninou

Máte kus krásneho karé a uvažujete, čo by ste z neho spravili na obed? Priznajte si, prírodné rezne a minútky sú OUT. To už ste robili milión krát a možno vám ani nejdú na chuť. Skúste z mäska spraviť roládu a miniete všetko, čo máte v chladničke. Správna gazdinka nevyhodí nič. Všetko zužitkuje. Dnes mi to vôbec nemyslelo. Potrebovala som navariť obed a nie a nie vymyslieť, čo by sme mohli jesť. Všetky obľúbené jedla už totiž mama varila v týždni. Mohla som spraviť karé na prírodno. Len ho osoliť, okoreniť, opiecť na panvici, ale mne napadlo, že by som ho mohla niečím naplniť. Pozrela som staré kuchárske knižky, že aká je technológia a ako dlho sa to zhruba bude piecť. Nič... Ani teplota, ani čas. Nuž poďme improvizovať. Krok 1 Na obrázkoch som videla len raz zložené mäso, ale tej môj kus mäsa bol veľký. Takže som si vymyslela svojský rez v tvare písmena "U". Či je to tak správne, netuším, ale rezalo sa mi dobre. Prerušovaná čiara naznačuje miesto, kde som začala a šípky ukaz...