Preskočiť na hlavný obsah

Intolerancia potravín = veľmi podceňovaná príčina AE


U niektorých ľudí sa atopický ekzém aspoň v lete zlepší. Navštevujeme rôzne miesta a ak sa podarí i výlet k moru, aspoň na pár dní, je to len a len skvelé. Atopia však nikdy nezmizne. Je schopná vám prihnať svrbenie doslova na počkanie. Čomu sa teda máte vyvarovať a čo nepodceniť?


Než sa začnem venovať jednej z najzávažnejších príčin, prečo atopický ekzém nemizne zo životov ľudí, navrhujem zmeniť uhol pohľadu. Atopia nie je predispozícia alebo protivník, s ktorým musíte urputne bojovať. Už v minulom článku o atopii som spomenula, že za všetkým treba hľadať v prvom rade imunitu. Tej stres a panika neprospieva. Presne naopak. Pod vplyvom stresových hormónov pokožka svrbí ešte viac. Oveľa lepšie je nedať atopii zámienku, aby vôbec na vás ten atopický ekzém zoslala.

K AE s pokojom - čím viac stresu, tým horšie


Príkladom človeka postihnutého ekzémom vyvolaným stresom je môj priateľ. Každé stresové obdobie v práci uňho rozpoznám na prvý pohľad. Nohy má šupinaté ako koža ryby. Aj by som vám ich odfotila, práve teraz chodí neborák ako bez duše, ale nedovolil mi. Má ich ale chudák celé suché a než zaspí, je schopný sa aj pol hodiny driapať. A to nechcem. Takže spánok nespánok, rozsvietim nočnú lampu, vezmem SOS sprej z Biodermy a nohy mu nastriekam. Chvíľku ich má mastné, ponadáva si, ale potom sa mu uľaví a zaspí. O výhodách spreja sa čoskoro dočítate na mojom druhom blogu, ale to najpodstatnejšie už viete. Nemáte sa stresovať.

Radšej si po dobre vykonanej robote doprajte oddych. Vezmite si dobrú slnečnú ochranu a choďte trebárs k vode. Aj atopici môžu chodiť k moru. Netvrdím, že sa tam máte vypekať na slnku. Ide len o načerpanie energie, prečistenie pľúc i hlavy. Len si dajte pozor na stravu. Nie, aby ste si nabrali z domu konzervy a jedli stále to isté. Práve stresom poznačená imunita dokáže zafungovať s potravinami presne tak, ako by ste nechceli. Vypestovaním intolerancie na potraviny konzumované opakovane. Len sa o tom hocikde nedočítate.

Intolerancia = veľmi podceňovaná príčina AE


O intolerancii a liečbe ekzémov som už napísala viacero článkov (zoznam odkazov nájdete na konci tohto článku), pretože sa ma dlhú dobu týkali osobne. Dokonca som mala tušenie, že by sa intolerancia potravín mohla skrývať za mojimi problémami s pokožkou. Moja koža šla z extrému do extrému. Najskôr bola mastná a tvorilo sa na nej akné. Neskôr začala šialene svrbieť, bola mastná len miestami, ale zvyšok bol suchý. Z atopického ekzému vlastne vznikli i moje pigmentové škvrny okolo úst a na čele. Čelo si to všetko odnieslo najviac. Bolo dlhodobo suché a nijako sa mi ho nedarilo dostať do pôvodného stavu. Toľko sér s kyselinou hyalurónovou, vitamínmi, glycerínom a inými pokladmi, by ste asi nenašli nikde. Iba u mňa doma.

Zo svojich problémov som vtedy najviac podozrievala pečivo. Ale ako spomenul aj Ing. Havlíček v článku Potravinové intolerancie a alerfie v súvislosti s atopickým ekzémom u detí, dokázať intoleranciu je ťažšie, než by sa mohlo zdať. Vysvetlím.

Pečivo nepatrí medzi jednozložkové potraviny. Napríklad chlebík obsahuje vodu, múku, vajcia, droždie, cukor, soľ a často aj nejaké tie semiačka alebo kypriace látky, farbivá, konzervanty. Múka zasa pozostáva okrem iného aj z proteínov a lepku. Vajíčka obsahujú žĺtka i bielka. Imunita nemusí reagovať negatívne na všetky zložky. Napríklad taký človek s histamínovou intoleranciou by nemal konzumovať iba bielok. Celiatikovi bude robiť problém múka. Potrebuje ryžovú alebo inú bezlepkovú múku. Ak teda máte podozrenie, problémy a lekár všetko podcenil, neostane vám nič, než po jednej vylučovať každú zložku a sledovať, čo sa bude diať.

Intolerancia potravín je však zákerná a nič vám neuľahčí. Hlavne nie pátranie, lebo symptómy každého človeka sú odlišné a často sa objavujú po jednom alebo sa objavia v zdanlivo nesúvisiacich skupinkách. A hlavne prídu oneskorene. Aj jeden a viac dní po konzumácii problémovej potraviny. Nie sú dokonca bezprostredne závislé ani na množstve požitej potraviny. Je úplne jedno, či si dáte jedno vajíčko alebo 3 vajcia. Berte telo ako džbán. Chodíte s ním po vodu a všetko sa javí v poriadku, kým sa raz neodtrhne ucho. A to ste doňho pridali iba kvapku... Symptómy sa môžu ukázať až po týždni, v ktorom ste opakove potravinu komzumovali. Nedáte si ich do súvisu s konkrétnou potravinou.

K tomu berme do úvahy fakt, že náš jedálniček nepatrí k najjednoduchším. My, Slováci milujeme mať k mäsu rôzne prílohy, omáčky, marinády, koláče i zaváraniny, veľa z nás miluje zahraničnú kuchyňu a keď papáme, kombinujeme piate cez deviate. Najmä hotové jedlá z obchodu pozostávajú z takých surovín, ktoré by ste v nich ani nečakali a teda ich určite nebudete podozrievať. Čakáte napríklad v marináde sušené vaječné bielky? Asi nie.

Ja napríklad obľubujem tofu, sushi so sójovou omáčou, kyslé uhorky, horčicu, zeleninové šaláty s jednoduchou octovo-olejovou alebo horčicovou zálievkou a osviežujúceho nealko radlera. Dnes už sushi a iné potraviny môžem, ale predtým mi škodili a dosť. Ako sa ukázalo, bola som intolerantná na kvasnice (okrem iného). Takže hoci som vysadila podozrivé pečivo, stále som látky získané fermentáciou a kvasením prijímala v iných jedlách či nápojoch.


Nestačí nejesť pečivo alebo len určité jedlo. Ak už začnete niečo eliminovať, je bezpodmienečne nutné čítať etikety na všetkých potravinách a vyhýbať sa aj skrytým vinníkom.

Spomínané sushi ich malo skrytých hneď niekoľko. Do ryže sa dáva ryžový ocot - získaný kvasením. K sushi sa konzumuje nakladaný zázvor v sladko-kyslom náleve. Aj v ňom môže byť ocot. A sójová omáčka sa získava fermentáciou. Mne bola dokonca zistená silná intolerancia aj na zázvor, morské plody a ľahšia potravinová intolerancia na ryžu. S kažou porciou som si teda dopriala naozaj unikátny koktail plný pre mňa netolerovaných potravinových zložiek.

Za intoleranciou sa takmer vždy ukrýva nadbytok látok z istej skupiny a vôbec sa nemusíte stravovať vyslovene nezdravo. Antigény z potravín do tela dostanete dokonca v obmedzenom množstve aj kozmetikou. Mlieko sa veľmi často využíva ako zvláčňujúca ingrediencia, ovocie a zelenina sú antioxidanty. Oleje sa do kozmetiky pridávajú ako emolienciá, zázvor slúži na zlepšenie prekrvenia a obilniny na upokojenie i zadržanie vlhkosti. Ak teda eliminujete mlieko v strave, dajte pozor aj na kozmetiku.

Intolerancia nie je alergia


Lekár by vám proti tomu driapaniu sa nevedomky predpísal antihistaminiká. Má to svoju logiku. Zapálená podráždená koža sa potrebuje nejako upokojiť, aby nesvrbela. Ja by som to volila ako krajné riešenie, lebo márne budete potláčať imunitu antihistaminikami, keď si dáte každé ráno napríklad rožtek a máte intoleranciu na niektoré jeho zložky.

Len ako intoleranciu dokázať? Telo so svojou neprimeranou obranou pred antigénmi niektorých potravín nepotrebuje vždy produkovať látky, ktoré by svedčili o alergii a ktoré by zistil alergológ v bežných testoch. Na alergológii vám povedia, že ste zdraví, pretože testy nepreukázali alergiu. Alergiu vážne nemáte, preto spokojne odídete domov a potraviny veselo papáte ďalej.

Telo však pri strete s problémobými potravinami ďalej produkuje špecifické imunoglobulíny G, ktoré sa na antigény potravín naviažu, vytvoria zhluky a tie sa hromadia v organizme, kde spôsobujú zápalové stavy a výrazne ovplyvňujú funkčnosť orgánov. Vrátane kože, ktorá je najväčším a jedným z najdôležitejších orgánov tela. Je to teda presne ako s tým džbánom. Síce nemáte alergiu, ale alergény vášmu telu postupne škodia a je len otázkou času, kedy sa džbánu odtrhne ucho a prejaví sa nejaký symptóm. Napríklad atopický ekzém.

Pokožka je vždy zrkadlom toho, ako sa cítime, čo konzumujeme, ako sa o ňu vieme postarať. Pokiaľ teda váš AE nespôsobuje alebo nezhoršuje vystavovanie pokožky extrémne nepriaznivým okolitým vplyvom (teplo, chlad, slnečné žiarenie, dezinfekcia, čistiaca chémia, mikróby, prach a roztoče) alebo vaše tele neprekonáva hormonálne zmeny či stres, zvážte aj tieto ďalšie možnosti. Posvieťte si na potravinové zložky prijímané ako strava, nápoje alebo kozmetika. Kým odhalíte vinníkov, začnite na dochucovanie svojich jedál viac využívať bylinky a suroviny z domácej produkty než hotové omáčky z obchodu. Tam je najviac skrytých možných nepriateľov. Čím jednoduchšia vaša strava bude, tým skôr zistíte, čo vám nerobí dobre a čo váš AE zhoršuje.

Čo vyriešilo môj problém s AE a intoleranciou?


Bola to niekoľkomesačná eliminačná diéta nasadená po zistení výsledkov testu potravinovej intolerancie, postupné zaraďovanie problémových potravín späť do môjho života, primeranejšie množstvá ich konzumácie, pestrá strava. Kým sa koža dostala späť do normálu, bolo potrebné sa vyhnúť všetkému, čo by ju mohlo podráždiť aj zvonku, preto mi okrem stravy pomáhala aj vhodná kozmetika.


Vhodná kozmetika neobsahuje problémové zložky ani zbytočnú parfumáciu (iba ak hypoalergénnu). Zato by mala obsahovať emolienciá na zvláčnenie pokožky, filmotvorné a hydratujúce látky, látky tlmiace svrbenie a začervenanie. Z môjho pohľadu najúčinnejšia bola vždy kozmetika Atoderm od Biodermy, ktorej produty na ruky, pery, tvár i celé telo tvoria ucelený rad. Napísala som o nich nejednu recenziu. Dnes už síce všetky produkty nepotrebujem, ale krém na ruky, balzamy na pery i produkty do sprchy sú stále moji najlepší priatelia. Priateľ teraz najnovšie otestoval novinky. Ale tým už venujem samostatný článok na mojom druhom blogu, ktorý odporúčam sledovať. O intolerancii potravín už viete takmer všetko, o konkrétnej kozmetike sa dočítate práve tam.

Odkazy na články:

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Kontaktujte ma

Pred necelými 6 rokmi, teda v čase, keď bol na tomto blogu publikovaný prvý článok " Kto je Bridget a kto je Veronika? ", som ešte presne nevedela, o čom tento blog bude. Chvíľkami to bolo prevažne o kozmetike, potom zasa o sebe, potom o práci, zdraví... taká "všehochuť". Dnes je obsah úplne jasný a keby ste mali k nemu otázky, alebo chceli so mnou nejakým spôsobom spolupracovať, kontakt na mňa nájdete v tomto článku. Presne 1. 1. 2013 som sa rozhodla pre radikálny krok. Všeobecné informácie o kozmetických procedúrach, obchodoch a rutine ostali na tomto mieste. Aj naďalej píšem o všetkom, čo ľudí zaujíma či môže zaujímať a články rôzneho druhu pribúdajú. No recenzie konkrétnych kozmetických produktov dostali svoj samostatný priestor. Produkty pre krásu, kozmetika, kozmetické pomôcky i parfumy sa odsťahovali preč a dali vznik novému blogu. Blog Awards4beauty - kozmetické oskary od New Bridget vám ukáže recenzie každého zaujímavého produktu, ktorý som kedy mala a ak

Roláda z karé plnená zeleninou

Máte kus krásneho karé a uvažujete, čo by ste z neho spravili na obed? Priznajte si, prírodné rezne a minútky sú OUT. To už ste robili milión krát a možno vám ani nejdú na chuť. Skúste z mäska spraviť roládu a miniete všetko, čo máte v chladničke. Správna gazdinka nevyhodí nič. Všetko zužitkuje. Dnes mi to vôbec nemyslelo. Potrebovala som navariť obed a nie a nie vymyslieť, čo by sme mohli jesť. Všetky obľúbené jedla už totiž mama varila v týždni. Mohla som spraviť karé na prírodno. Len ho osoliť, okoreniť, opiecť na panvici, ale mne napadlo, že by som ho mohla niečím naplniť. Pozrela som staré kuchárske knižky, že aká je technológia a ako dlho sa to zhruba bude piecť. Nič... Ani teplota, ani čas. Nuž poďme improvizovať. Krok 1 Na obrázkoch som videla len raz zložené mäso, ale tej môj kus mäsa bol veľký. Takže som si vymyslela svojský rez v tvare písmena "U". Či je to tak správne, netuším, ale rezalo sa mi dobre. Prerušovaná čiara naznačuje miesto, kde som začala a šípky ukaz

Ako vyrobiť formičku na vykrajovanie medovníčkov

Výroba vykrajovacej formičky nie je taká veda, ako by sa mohlo zdať. Dnes som pre vás pripravila trošku netradičný recept. Budeme robiť formičku. A nie žiadny stromček ani srdiečko. Ja som si vytvorila formičku mojej psej slečny. Aj vy nôžete mať taký tvar, aký si len zmyslíte. Tak čo? Idete do toho? Tento postup bola čistá improvizácia. Chcela som si pôvodne formičku kúpiť. Ibaže to poštovné by ma stálo viac než medovníčky pre tri 4-členné rodiny... Pozerala som po byte, z čoho by som formičku vyrobila, keď mi padol zrak na svietnik s vyhorenými čajovými sviečkami a bolo jasno. :-) Formičky sa isto dajú vyrobiť aj z iných materiálov. Raz som už skúšala vystrihovať pásiky z plechovky od oleja (a dorezala prsty poriadne), ale tento materiál sa pochopiteľne v domácnostiach nachádza najčastejšie a je ďaleko bezpečnejší i ohybnejší. A lacný. :-) Formička na vykrajovanie - návod s obrázkami Na výrobu formičky si nachystajte vypálené čajové sviečky v kovovej fólii. Myslím tým tie malé kahanc